Saturday, August 6, 2011

gua nk komplen (serius)

gua bukan nk komplen ape pun just nk komplen segelintir org yang rase diri die hebat atau tahu lebih semata-mata sebab byk membca didalam internet...

dorng rasa kononnya dorg da terbuka minda sbb da baca dr blog2 or ape jua laman web yang ade kat internet nun... dorg cukup bangga dan berkata semua media arus perdana "xboleh pakai", "penipu", "pro kerajaan" dan mcm2 lagi lah... dorg rsa org biasa dan kampungan shaja yg baca paper2 biasa ni... dorg x maen... dorg bc semua dr internet...

percaya tak sebenarnya org2 yang banyak sgt baca blog org laen dlm internet ni sebenarnya lagi bangang? knp gua ckp mcm ni?

1. bila korg berckp2 or bersembang2 dgn org2 jenis mcm ni dorg akan bagi hujah2... tp hujah2 ini bukn datang dari pemikiran kreatif ataupun kritis otak dorang, tapi dicedok dr idea blogger2 yang dorang baca... kalo dpt dr blogger yang bijak maka dorg nmpk la bijak... kalo dpt blogger bangang dorng pun sama nmpk bangang...

2. geng2 ini sebenarnya baca apa yang diorang "nk baca"... contohnya, kalo dorang cenderung kepada parti A (dlam isu politik) dorang akan cenderung membaca blog2 yang pro kepada parti A...
golongan ini tentunya berkata kepada anda dorg bc blog or laman web kedua-dua belah pihak... kalo betul pun dorg bc dua2, semestinya kuantitinya tidak sama... ataupun bila golongan ini membaca blog yang pro kepada parti A, mereka membca bersungguh2 dan menerima sepenuh hati... tp bila membaca blog yang anti parti A mereka akan membaca denagan berat hati dab penuh sinis... jadinya diorang hanya dapat maklumat dr blog yang dorang "nak baca"...

seterusnya gua nk komplen kat brader2 yang kutuk2 media arus perdana mcm mak bapak die dulu2 xpernah bc paper arus perdana... tak kan tak tau blog2 or laman2 web kat internet ni tidak semestinya betul dan telus... mmg diakui media arus perdana sekrg ini 'berat sebelah', 'pro kerajaan' tetapi kenapa pula media2 di internet yang pro pembangkang tidak dilabelkan berat sebelah? adakah kita pasti media yang kononya bebas di internet ini, betul2 bebas dari pengaruh mana2 pihak? gua akui laporan dari laman web atau blog2 ini berbeza dengan apa yang ada dalam media arus perdana... ini memberikan kita perspektif yang laen... dari kaca mata yang lebih luas... tapi gua hanya akui perbezaan ini... dari segi kepentingan pihak atau mana2 parti politik, ia masih sama... masing2 mememihak kpd kepentingan pihk masing... senang ckp dua2 pn berat sebelah....

kalo media arus perdana dikatakan pro kerajaan dan media2 di internet pula pro pembangkang... maka bertemulah buku dengan ruas! so tak payah lah nak kutuk lebih2 sangat....

so, kalo anda seorg kaki bc blog tak pyh lah nk rasa diri tu bagus sgt... kalau korg sebenarnya hanyalah pelagiat idea org laen... internet ni lebih bayak fitnahnya dari betulnya... lebih baek jadikan bacaan di internet ini sebagai rujukan... dan pandai2 la membuat kesimpulan... bukan mencedok idea dan kemudian dijadikan pegangan tanpa usul periksa dn bukti yang cukup... membaca mmg jambatan ilmu.. tp tgk2 juga apa yang dibaca... jangan simple minded sangat...

respect others dalm berbicara dan mengeluarkan hujah... orang bijak tak kan mengaku dirinya bijak...

10 comments:

@ Syima Raaif @ said...

selagi kite bole bersabar sabar la ye..huhu salam ramadhan ~

SyuE said...

nice entry bro. ;)

rudy_tensai said...

syima: iye2.. ni tgh sabar la ni... salam ramadhan gak.. tq dtg jenguk my blog...

syue: tq2 syue =)

mawarseri said...

ada benarnya....terpulang pada yang menilai....sama2 kita beringat..InsyaAllah..;)

Atiqah Wadiah said...

sy lbh prefer baca paper..lg puas :)

shida said...

ahaks...membaca budaya kita..:)

agak lah kan..kadang2 hujah depa bukan betol n tepat pon..konfiden aja lebeh..huk3

shahari said...

terbaik... kenyataan nyer mmg mcm tu, smua berat sebelah...

Alip Apai said...

bro..komen sket leh x?

kalo ko tukar font entry ko ak rasa lg best nk baca..

cadangan ja..jgn marah erk:)

rudy_tensai said...

bro alip... cun lu py komen gua pun mcm da perasan font sebelum ni mcm susah nk bc.. by the way tnx pasal komen membina..

gua mane de marg org komplen ikhlas nih.. hehe

LyaLuna said...

yeahhhh sy skong konggg haha. ta harusss duplicate pmikiran org len but haruss hrmati pndgn mreka. apa yg dlontrkan org lain boleyh jd betul boleh jd sala. tp pape ponn mmbca itu bguzz. tp mmg tableyh pcye sume. bca, fham, amek iktibar n fkir sndiri >.<

http://yanadimple.blogspot.com